Er mennesket skabt med et formål eller er tilværelsen meningsløs?

 

Spis min gris - i morgen skal du slagtes

Skal vi bare leve livet fuldt ud, for i morgen skal vi alligevel dø? Skabe os et omdømme, så man husker os de næste 50 år? Måske overveje at forplante os og få villa, volvo og vovhund? Eller har livet virkelig en større mening? Ateisten Bertrand Russel giver et billede af det rent videnskabelige syn:
 
"Menneskets udspring, udvikling, forhåbninger og bekymringer, dets kærlighed og dets tro er udelukkende et resultat af atomers tilfældige sammensætning."
(Bertrand Russel - En fri mands tro, s. 49, Stockholm: Natur og Kultur, 1954)

 

Overstående citat lyder hårdt, men ikke destro mindre er det min opfattelse at det er kernen af mange danskeres livsfilosofi sat på spids - selv om det måske er dem ubevidst. Man har aldrig tænkt konsekvenserne helt til ende. Sammenlignet med andre lande er danskerne ikke ligefrem kendt som et stærkt troende folk. Derimod er vi kendt for at have et højt antal selvmord, eskalerende forbrug af lykkepiller og Europa-rekord i unges druk. Kan det være meningen med tilværelsen vi har et forkert billede af eller helt mangler?

Eksistentialist Jean-Paul Sartre

Forbrugsræset

Vi lever en livsstil som konger fra forrige århundreder ville misunde os. Materialismen styrer samfundet og vi har i overflod. Vi tænker ikke så meget over meningen med livet. Vi lader som om, vi ikke skal dø. Men hvorfor også bruge tid på det? Vi sidder jo godt i det og når man har det komfortabelt og kan give sig selv alt - hvad behøver man så en Gud til?
 
Alligevel er folk ikke tilfredse. Unge klager over de ikke har noget at lave, de keeeder sig. Nogen finder lykke i computerspillenes virtuelle verden, andre i weekendens fester, fantasy-rollespil eller måske i stoffernes rus? Men er dette ikke bare et bedrag, en flugt fra virkeligheden? At glemme realiteterne for en stund.
 

Danmark i dag

depression pillerHer er nogle kolde tal fra verdens lykkeligste land. Danmark, som er et af de rigeste i verden. På en tilfældig dag som i dag vil mellem 100.000 og 200.000 danskere have en depression. Depression er blevet en folkesygdom. Omkring ½ million danskere vil blive ramt af en svær depression i løbet af deres liv. Mellem 100.000 og 200.000 er afhængige af sove- og nervemedicin. Ca. 250.000 voksne danskere drikker så meget, at de har brug for behandling og mere end dobbelt så mange drikker mere end de genstandsgrænser Sundhedsstyrelsen anbefaler.
 
Kernefamilien er ikke hvad den har været, da ca. ½ af de ægteskaber der indgås ender med skilsmisse med de dele-børn det efterlader. Sidst, men ikke mindst er selvmord i Danmark en hyppigere dødsårsag end trafikdrab. Hver eneste dag forsøger ca. 20-30 personer at begå selvmord. Hvor er formålet med livet blevet af? Hvor er retningslinier for livet henne? Relativismen har bredt sig og der må ikke længere være nogle absolutter. Familieværdier er ændret og forældre vil gerne være på ligefod med deres børn og kan ikke få sig selv til at sige nej. Forældre er gået hen og blevet deres børns konsulenter. De unge generationer er overladt til sig selv - hvis de da ikke sidder foran tv'et og bliver opdraget af Hollywood og reality shows, hvor "eksperter" fortæller hvad livet går ud. Hvor mange forgiver ikke de har et perfekt liv, men når man kommer under overfladen...
 

Jagten efter lykken

Inderst inde har vi alle en drøm om succes med kærligheden, i familien, på arbejdet og blandt venner. Men ofte krakelere drømmen. Ægteskabet kan gå i stykker, karrien går ikke som planlagt, arbejdet sluger alt tiden og venner kommer og går. Hvorfor er lykken så lunefuld? Nogen arbejder 14 timer om dagen for at blive rig, det må da være lykken? Penge kan købe mange ting, nydelse kan opnås. Men det er kun kortvarige glæder. Man begærer, bliver aldrig helt tilfreds, bare lidt mere! Lykken må være lige om hjørnet...

Hvad er vigtigst?

Man glemmer ofte at vi alle er født nøgne ind i denne verden, uden at have været med på råd med hensyn til tid og sted for vores fødsel og vi vil forlade verden ligeså nøgne uden at kunne tage noget med. Måske er forbrugerræset ikke så vigtig igen, men derimod de mennesker omkring os og de valg vi træffer. Hver eneste dag træffer vi valg. Undersøgelser har vist, at vi tager over 2.500 valg om dagen. Hvert valg kan ses som en lille knude på det reb som udgør vort liv.

Vores valg former vores liv og bestemmer hvem vi er. Når vi tager et valg påvirker det den retning vores liv bevæger sig i. Her i den vestlige verden har vi fået dækket vores basale behov. Vi er materielt rige, men åndeligt fattige. Vi har alt, men alligevel føler vi os tomme. Vi længes efter indhold i livet og søger desperat efter den manglende brik, bl.a. i form af arbejde, sport, hobbyer, viden, ideologier, adrealinsus, dating og forbrug mm.

Åndeligt fattige

Tidligere sendte Europa missionærer ud - nu er det os der modtager missionærer fra selvsamme lande vi sendte ud til. Vi har fået det for komfortabelt med velstanden og glemt den åndelig dimension. Det er lidt pudsigt at tænke på at mange i Vesten har psykiske problemer. Ordet psykisk er oldgræsk og betyder sjæl. Så når man siger folk har psykiske problemer er det indre problemer eller sjælelige problemer. Jeg ved ikke med dig, men jeg tror på at jeg er mere end bare kød og knogler.

Vi er ikke bare en klump kød der bliver opretholdt af organer. Vi er et selvreflekterende individ; ånd og sjæl og krop. Jeg tror vi er født med moralske love skrevet i vores hjerter, der fortæller os om rigtigt og forkert. Derfor vil jeg forsøge at træffe de rigtige valg. Det vigtigste valg af alle, er dog om vi søger formålet med vores liv. Et formål jeg tror vi kun kan finde ved at undersøge, hvorfor vi er her.